Vijesti

Poplave: Beograd i dalje pod vodom

Kurir

Beograd se još oporavlja od velikog potopa koji je sinoć zadesio prestonicu, a najteža situacija je na levoj obali Dunava, pre svega jer u ovom delu grada kanalizacija postoji na svega 15 odsto teritorije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prijestolnici Srbije su intervenisali 37 puta, a iz poplavljenih objekata spašeno je 12 osoba.

Zbog obilnih padavina, od sinoć je okretnica tramvaja u bloku 45 pod vodom. Umjesto tramvaja na linijama 7, 9, 11L i 12L putnike prevoze autobusi sa oznakom 7A. Ekipe GSP-a su na terenu i trude se da izvuku pet tramvaja iz potopljene okretnice, javlja RTS.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je do plavljenja autoputa na Novom Beogradu zbog ogromnih padavina došlo i zato što su “dvije crpne stanice u jednom trenutku ispale iz funkcije”.

Njihovim vraćanjem u funkciju stanje se vratilo na normalu, rekao je Radojičić za RTS, navodeći i da na Novom Beogradu još ne rade četiri trafostanice.

Ovo je težak trenutak, kao 2014. godine, konstatovao je Radojičić i dodao da su i klimatske promjene uticale na sve.

U Borči za sat vremena palo kiše kao za cijelu godinu

Prema njegovim riječima, sada je kritična situacija sa naseljima na lijevoj obali Dunava, gdje su predstavnici svih nadležnih službi na terenu i “daju svoj maksimum – prave kanale koji će ubrzati evakuaciju vode i drenažu tog terena”, prenosi Fonet.

Radojičić je naglasio da je u Borči za jedan sat palo 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je “otprilike godišnji nivo za to područje”, a da je “na stanje, nažalost, uticala i divlja gradnja u tom naselju”.

Posljedice nevremena otklanjanju se i na području Čačka, Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Kragujevca. Face.ba

Comment here