BiHVijesti

Poreska prevara: Šatorovićev sindikat kažnjen sa 100 hiljada KM

Sindikati obrazovanja na čijem čelu su Selvedin Šatorović i Saudin Sivro pravosnažno su kažnjeni sa više od 100.000 KM za poreske prevare zbog neizvršenih obaveza prema Federalnom zavodu PIO/MIO.

Prema inspekcijskim nalazima Porezne uprave FBiH, Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, čiji je predsjednik Šatorović, utvrđene su dodatne obaveze u iznosu od 64.587,10 KM, dok porezni dug kantonalne filijale istog sindikata, koju predvodi Šatorovićev rođak Sivro, iznosi 53.151,35 KM, o čemu su Vijesti.ba ranije pisale.

Osim pomenutih, iste prevare kažnjen je i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, za kojeg je Porezna uprava FBiH utvrdila dodatne obaveze u iznosu od 60.260,35 KM.

Apsurdno je da je prije više od godinu Šatorović organizirao proteste zbog navodne podrške penzionerima prilikom pripreme novog zakona o penzijama, a sa druge strane varao Fond iz kojeg penzioneri primaju penzije.

Takođe je apsurdno da Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH krši Zakon o radu i to u dijelu zaključivanja ugovora o djelu, jer je upravo je Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) bio predlagač rješenja u ovom zakonu kojim bi se ograničila upotreba ugovora o djelu, da bi sada te iste zakone kršio upravo Šatorović, koji tvrdi da vodi SSS BiH, iako ga većina članstva ne priznaje za predsjednika.

No, ovo nije iznenađujuće, jer je u javnosti već duboko uvriježeno mišljenje da sindikalisti poput Šatorovića nemaju nikakve veze sa radnicima, nego se bore za svoje privilegije i visoke plate.

Mediji su ranije izvještavali o tome da ovaj sindikat jedno vrijeme prema svojim uposlenicima nije vrijeme plaćao sve obaveze, dok se istovremeno lažno zalago za prava radnika u FBiH, iz čega proizlazi zaključak da je riječ o lažnim sindikalnim liderima koji su u sindikatu ne zbog radnika, nego zbog ličnih interesa.
Posljednja pisanja u medijima ukazuju i na velike probleme koji imaju uposlenici u SSS BiH jer im prijeti opasnost da zbog lažiranog Kongresa SSS BiH, na kojem je dosadašnji predsjednik Ismet Bajramović postavio Selvedina Šatorovića mimo volje većine članstva, mogu biti blokirani računi tako da bi mogli ostati bez plata, budući da Ministarstvo pravde BiH nije upisalo Šatorovića kao ovlaštenu osobu da zastupa SSS BiH, pa samim tim, on ne može biti potpisnik ni za plate.

Šatorović očigledno ne želi da dopusti radnicima i granskim sindikatima, članovima SSS BiH, da na demokratski način izaberu svoje rukovodstvo. Šatorovića smatraju nelegalnim predstavnikom, pa samim tim ni čovjekom koji može biti potpisnik za plate.

Na taj način, očito iz sebičnih razloga, Šatorović umjesto da ih štiti, uposlenike SSS BiH dovodi u opasnost da ne budu plaćeni za svoj rad.


Izvor: (Vijesti.ba)

Comment here