BiHVijesti

Potpisani ugovori o sufinansiranju pravne pomoći braniocima (pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a)

U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ministar Salko Bukvarević potpisao je ugovore s Fondacijom za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i Zakladom za pružanje pravne pomoći braniteljima o sufinansiranju pravne pomoći.

Ugovore su potpisali predsjednik UO Fondacije Esad Delić i ravnatelj Zaklade Lazar Martinović koji su kazali da je svaki vid pomoći dobrodošao jer su procesi koji se vode protiv branilaca izuzetno skupi i dugotrajni.

Fondacija i Zaklada primarno pomažu pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a protiv kojih su podignute optužnice po komandnoj ili drugoj vrsti odgovornosti, za vrijeme dok su bili aktivni pripadnici OS RBiH.

Naglašeno je da su i porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene na rub egzistencije zbog nedostatka sredstava za osnovne potrepštine, liječenje, školovanje i slično, te da im treba pomoći.

Za sve potrebne informacije branioci se mogu obratiti Fondaciji, odnosno Zakladi, a obrasce i javne pozive na koje mogu aplicirati pripadnici branilačke/braniteljske populacije mogu pronaći i preuzeti na web stranicama Fondacije i  Zaklade.

Za 2019. godinu u Budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000 KM, od čega 350.000 KM za Fondaciju i 150.000 KM za Zakladu, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Comment here