BiHVijesti

Predsjedavajući Komšić sastao se u Washingtonu s visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se jučer u Washingtonu (SAD) s Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove, sa glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Bruxellesu. Pored ostalog, razgovarano je  o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatovana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krize u BiH,  predsjedavajući Komšić je istakao da u Evropskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je, tokom susreta sa visokim zvaničnicima, istakao i da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH, u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja, kontrolišu situaciju. Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao.  

Comment here