Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Dž. i Milorad D. primili ambasadore zemalja članica Evropske unije u BiH

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU: Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na evropskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH. Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Evropske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iskazali očekivanje da će se ova podrška i pomoć nastaviti ubuduće, u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU. Sticanje kandidatskog statusa bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i provedbi svih presuda evropskih i domaćih sudova koji se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja. 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti, te ekonomsko jačanje BiH. Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promovisanje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. godinu kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su ambasadori zemalja članica EU u BiH.

Comment here