Recepti

Prijedlog za današnji ručak: ROLOVANA TELETINA

ROLOVANA TELETINA

za 4-5 osoba
Sastojci:

• 2 kg telećeg paufleka
• 1 manja glavica crnog luka
• 30 g pureće šunke
• 200 g šargarepe
• 200 g korena peršuna (ili paškanata)
• 1 kašika senfa
• so, biber

Priprema:

Crni luk, šunku, šargarepu i korijen peršuna isjeći na sitne kocke.  Na par kašikica maslinovog ulja prodinstati luk i slaninu, pa dodati šargarepu i koren peršuna. Dinstati, uz povremeno doljevanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali paziti da se ne raspadne. Posoliti i pobiberiti, ostaviti sa strane da se prohladi.

Teletinu dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Unutrašnju stranu premazati sa kašikom senfa, posuti mješavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomjerno raspoređujuću po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati i uvezati kanapom ili ubaciti u mrežicu za meso.

Rernu ugrijati na 200°C.
U posudu u kojoj će se peći, sipati malo ulja i vode da pokriju dno posude, pa položiti meso. Prekriti poklopcem ili folijom i peći sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Poslije sat i po, skinuti foliju i peći meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lijepo zapeklo po površini.

Kada je meso pečeno, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Prohlađeno rezati na šnite i služiti uz salatu od rukole.

SALATA OD RUKOLE


Sastojci:

• 100 g rukole
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 kašike aceto balsamico sirćeta
• so po ukusu
• parmezan narezan na listiće (kolicina po zelji)
• cherry paradajz (kolicina po zelji)

Priprema:

Rukolu dobro oprati i ocjediti od viška vode. U posebnoj činijici pomiješati ulje, aceto balsamico i so, pa preliti preko rukole. Izmješati, pa posuti listićima parmezana i polovinama cherry paradajza.

Comment here