BiHVijesti

Prim. dr. Vildana Bilić: Koja je razlika između sunčanice i toplotnog udara i kako pomoći unesrećenom

Prema riječima specijaliste opće medicine u Domu zdravlja Novi Grad Sarajevo,  u oba slučaja radi se o poremećaju regulacije tjelesne temperature

Tokom velikih vrućina, praćenih visokim stepenom vlažnosti u zraku, a usljed direktnog i prekomjernog izlaganja suncu i toploti, mogu se pojaviti različita neprijatna stanja. Jedno od najozbiljnijih je toplotna iscrpljenost ili toplotni udar, koji može nastati i ako osoba nije dugo boravila na suncu, nego samo u zagrijanoj prostoriji, ali i sunčanica.

Najviše su izložena djeca, trudnice, stariji od 65 godina, hronični bolesnici, te radnici na otvorenom.

Prema riječima prim. dr. Vildane Bilić, specijaliste opće medicine u Domu zdravlja Novi Grad Sarajevo, u oba slučaja radi se o poremećaju regulacije tjelesne temperature, a vreline koje ovih dana vladaju u našoj zemlji, pogodne su za pojavu sunčanice.

– Simptomi sunčanice su: glavobolja, povišena tjelesna temperatura, suha koža, vrtoglavica, zujanje u ušima, mrak pred očima, osjećaj nemira, te grčenje mišića, koje je rezultat gubitka minerala u organizmu osljed pojačanog znojenja. Takvu osobu odmah treba skloniti u hladniju prostoriju da bude u ležećem položaju, polivati je vodom sobne temperature i dati joj da pije vodu u koju ste dodali malo soli. U slučaju da osobi ne bude bolje odmah je odvesti u najbližu ambulantu ili pozvati Hitnu pomoć – objašnjava Bilić.

Simptomatologija, ali i stanje osobe sa toplotnim udarom daleko je, kaže Bilić, složenije nego kod sunčanice, jer je opasno po život.

– U slučaju toplotnog udara dolazi do sloma prirodne regulacije tjelesne temperature, a stanje je posljedica dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama. Kod takve osobe ubrzani su puls i disanje, tjelesna temperatura često prelazi 40 stepeni Celzijusa, suha koža, jer je izostalo znojenje, osjećaj slabosti i dezorijentacije, povraćanje, gubitak apetita, stalna žeđ, nizak krvni pritisak. Mjere prve pomoći slične su kao kod osobe koja ima sunčanicu, a dok ne stigne ljekar, unesrećenog treba odmah skloniti u hladniju prostoriju i staviti ga u poluležeći položaj, ako postoji mogućnost istuširati ga i dati mu da pije vodu – istakla je Bilić.

Kako biste izbjegli pojavu ovih stanja, Bilić je u nastavku dala nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati:

 – Ne izlaziti vani od 10 do 16 sati tokom dana, bez prijeke potrebe. Ako ipak, trebate izaći onda obavezno ponesite flašu vode.

– Ako u automobilu nemate klimu, oko vrata stavite mokar peškir. 

– Glavi obavezno zaštitite laganim kačketom ili šeširom. 

– Izbjegavajte tešku hranu i prejedanje, kao i alkohol, previše kafe i gazirane napitke. 

– Tuširajte se što češće, ali mlakom vodom.  

Comment here