BiHJavne nabavkeVijesti

Privatnici zarađuju milione donirajući bolnicama

Najmanje sedam privatnih firmi za prodaju medicinske opreme je bolnicama doniralo medicinske aparate i tako sebi osiguralo milionske poslove.

Otkrivamo da ove donacije osiguravaju pobjedu donatora na tenderima za reagense bez kojih aparati ne mogu raditi. Ti ugovori donose firmama poslove koji su višestruko vrijedniji od poklonjenih aparata.

Tokom osam godina bolnice su dobile laboratorijsku opremu vrijednu 2,2 miliona maraka da bi nakon toga zaključile ugovore o nabavci reagenasa i potrošačkog materijala od skoro 14,7 miliona maraka.

Firme su ugovore o nabavkama, bez konkurencije, sklopile sa sedam bolnica. U Agenciji za jabavne nabavke Bosne i Hercegovine kažu da ovakav način nabavke nije u skladu sa zakonom koji predviđa jednak tretman za sve dobavljače.

Oni smatraju da zdravstvene ustanove imaju obavezu ispitati tržište u vezi sa nabavkom potrošnog materijala koji ide uz donirani aparat. Međutim, takva obaveza nije jasno definisana zakonom pa se u praksi i ne primjenjuje.

“Medicom” iz Bijeljine je u augustu 2016 godine donirao lokalnoj bolnici “Sveti vračevi” aparat za laboratorijsku analizu krvi, hormona i tkiva. Vrijednost ovog aparata američkog proizvođača “Abbott” je oko 250.000 KM, a donotaru se ta donacija ubrzo višestruko isplatila.

U narednih godinu dana “Medicom” je sa ovom bolnicom zaključio tri ugovora o nabavci reagensa potrebnih za rad aparata, vrijedna skoro 678.000 maraka. Do prvog ugovora “Medicom” je došao 2016.godine tako što je obavijestio direktora o namjeri doniranja aparata bolnici. On im je odgovorio pozivom na pregovore o kupovini reagensa. Nakon toga “Medicom” je donirao aparat, a bolnica nabavila reagense.

Pregovaračkim postupkom ih je nastavila kupovati od “Medicoma” i naredne godine. Iz Agencije za javne nabavke BiH objašnjavaju da se nabavka na taj način može provesti samo ako ne postoji drugi ponuđač. “

To nije situacija kada ugovorno tijelo ne zna za bilo kakav alternativni izbor, to je situacija kada alternativni izbor uistinu ne postoji”, navode iz Agencije za javne nabavke BiH.

Također Slavko Marković, pomoćnik direktora bijeljinske bolnice, kaže da se bolnica nije obavezala da će od “Medicoma” kupovati reagense za donirani aparat. Međutim, kupuje ih jer je ova firma zastupnik za “Abbottove” reagense u RS-u. “Nije on donirao to zato što on nas voli nego zbog svog profita”, kaže Marković, dodajući da u biznisu nema ljubavi.

Lejla Hasanbegovic u svojoj laboratorij “BiH Medicinski laboratorij” nikad nije imala ovaj aparat. Kaže da je on veliki potrošač jer im reagensi dolaze u velikom pakovanju, a moraju se brzo potrošiti jer inače propadaju. Ona smatra da se zbog skupih reagensa ne isplati uzeti donirani aparat.

Korica kruha vrijedna stotine hiljada maraka u nekim slučajevima firme najprije bolnicama ustupe opremu za korištenje, a zatim je doniraju.

Tako je bilo sa aparatom američkog proizvođača “Beckman Coulter” za analizu tumorskih markera i hormona koju je mostarski “Inel – Med” 2010 ustupio Kantonalnoj bolnici u Travniku.

Aparat je korišten pet godina, a onda ga je “Inel-Med” predstavio kao donaciju vrijednu 1.000 KM. U međuvremenu, bolnica je od mostarske firme kupovala reagense za taj aparat.

Ugovori su sklopljeni nakon pregovaračkih postupaka bez javnog obavještenja o nabavci zbog, kako su u ugovoru naveli, “ekskluzivnih prava”.

Nejra Makić

Comment here