Vijesti

Proširenje ulice Džemala Bijedića na dionici od 900 m

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, načelnik Općina Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor firme Euroasfalt Hamed Ramić, potpisali su ugovor o prvoj fazi rekonstrukcije i proširenja ulice Džemala Bijedića (po dvije trake). Radi se o dionici od 900 metara od 9. transverzale do Grasa ( 7. transverzale), u vrijednosti 2,2 miliona KM.

Kompletan projekt podrazumijeva proširenje ulice u dužini od 2,3 kilometra, od kružnog toka kod pijace Otoka do ulaza u Centar “Safet Zajko”. Cijena projekta iznosi 6,5 miliona KM, od čega Ministarstvo i Direkcija za puteve KS izdvajaju 5,5 miliona KM.
Širenje ulice Džemala Bijedića uveliko će rasteretiti saobraćaj i gužve koje se stvaraju na potezu od Otoke do Nedžarića.

Kako bi se pristupilo rekonstrukciji i proširenju ulice koja cijelom dužinom prolazi kroz općine Novi Grad i Novo Sarajevo, a veže veliki broj stambenih naselja, u razgovore oko realizacije tog projekta sa Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve KS krenulo se još prije dvije godine. Obzirom da se radi o dosta staroj ulici, gdje je neophodno izmještanje i zamjena dotrajalih podzemnih instlacija značajan dio vremena je potrošen upravo u rješavanje pitanja zamjene vodvodnih instalacija.

Planirano je da se većina radova izvodi u noćnim satima kako bi što manje uticali na odvijanje saobraćaja. Početkom naredne građevinske sezone trebalo bi sve biti spremno za asfaltiranje saobraćajnice u novom profilu sa četiri kolovozne trake.

Comment here