Vijesti

Prvi put velike trgovine neće raditi za Bajram

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, putem svoje Facebook stranice zahvalio je upravama kompanija “Konzum” i “Bingo” na podršci kampanji #slobodnizapraznike, kao i na razumijevanju potreba radnika da budu sa svojim porodicama za praznike. 

Kako su objasnili iz Sindikata, jučer su dobili potvrdu da će Bajram biti slobodan dan i u kompaniji “Bingo”, a takvu potvrdu već ranije su dobili  iz “Konzuma”. Napomenuli su i kako im je potvrđeno da isplata regresa u “Bingu” ide uz plaću za juli.

– Ovo je prvi put u sektoru trgovine u BiH nakon 1992. da su objekti zatvoreni za Bajram. Iako zvanično nemamo zakon o praznicima, Sindikat trgovine je pokazao da može osigurati svom članstvu slobodne praznike – naveli su iz Sindikata. 

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, u izjavi za Faktor naglašava da se radi o velikom iskoraku, s obzirom na to da su ovi poslodavci to uradili bez bilo kakve zakonske obaveze. 

– Za nas u Sindikatu trgovine svijetli primjeri kakvi su odluke “Konzuma” i “Binga” su izuzetno značajni jer je tu najveći broj našeg članstva. Cilj nam je osigurati slobodan praznik za sve radnike u sektoru trgovine, a ne samo za članove Sindikata, i zbog toga trebamo zakonska rješenja – kaže Beširović. 


Comment here