LifestyleSavjeti

Pušenje jedne doze nargile srazmjerno istovremenom pušenju 20 cigareta

Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u prosjeku traje od 30 minuta do sat vremena, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja.

Pušenje cigareta u svijetu je dostiglo najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima.

Šta trebamo znati o nargili? Da li je „šiša“ bezopasna zabava, pogodna za tinejdžere?

Među mladima, nažalost, vlada mišljenje kako je nargila manje opasna nego cigarete, jer dim prolazi kroz vodu.

Ipak, treba znati da voda ne uklanja sve, pa čak ni većinu toksičnih tvari. U preglednom članku urađenom na osnovu 24 studije, objavljenom 2010. godine u International Journal of Epidemiology, pušenje nargile je signifikantno povezano sa povećanim rizikom obolijevanja od raka pluća, respiratornih bolesti, naročito bronhitisa, te bolesti zuba i desni. Također, ukoliko žena u trudnoći koristi nargilu, velika je vjerovatnoća da će beba imati ispodprosječnu težinu.

Naime, dim nargile, kao i svaki dim, sadrži niz toksičnih i iritirajućih supstanci poput policikličnih aromatskih ugljikovodika, ugljen monoksida, lako hlapljivih aldehida, pa čak i teških metala. Ove materije potječu ne samo od duhana, nego i od dodatih aroma, a često se upravo u ovim aromama nalaze tvari čiji je efekat po zdravlje daleko negativniji od samog duhana. Ipak, i duhan i aroma proizvode ugljen monoksid, jedinjenje koje se lako veže za hemoglobin u jedinjenje zvano karboksihemoglobin u našim crvenim krvnim zrncima i smanjuje kapacitet hemoglobina za transport kisika. Svaki oblik pušenja i udisanja dima smanjuje snabdjevenost naših stanica kisikom što nas , u krajnjoj liniji, čini manje sposobnim za rad – imamo manje energije, manje koncentracije i manje snage. Voda u nargili ne eliminira ugljen monoksid.

Izlaganje sluznice usta i grla komponentama dima je vrlo usko povezano sa povećanjem rizika obolijevanja od raka usta i grla.

Oni koji koriste nargile, u sebe unose čak 2.5x više nikotina nego oni koji puše cigarete. Dok osoba, pušeći cigaretu, udahne dim oko 20-tak puta, pušeći nargilu to učini čak i oko 200 puta u toku sesije od nekih sat vremena.

Kratkoročni efekti pušenja nargile uglavnom su vezani uz trovanje ugljikovim monoksidom, a simptomi trovanja mogu varirati od blage mučnine i letargije do izražene mučnine sa povraćanjem, glavobolje i nesvjestice.

Comment here