Lifestyle

Redovan seks vam snižava krvni pritisak poput lijeka

Redovan-seks-vam-snižava-krvni-pritisak-poput-lijeka

Redovan seks može vam sniziti krvni pritisak jednako je učinkovit kao uzimanje lijekova, pokazalo je istraživanje obavljeno na Državnom univerzitetu u Gruziji, prenosi Daily Mail. U istraživanju su učestvovale osobe koje su tokom seksa nosile monitore za praćenje rada srca, uz to su istraživači ocjenjivali intenzitet orgazma od 66 do 106, a prosjek je bio 87.

Osobama koje su imale seks dan nakon toga izmjeren je 13 posto niži sistolički pritisak, objavili su naučnici pa je ovo zapravo dokaz da seks djeluje poput tablete za snižavanje pritiska. 

“Što je orgazam ugodniji i intenzivniji to je pritisak niži dan nakon vođenja ljubavi”, kazali su istraživači s Državnog univerziteta u Gruziji. 

Vjeruju da seks na pritisak djeluje tako što potiče hormon oksitocin koji može smanjiti stres. Osim toga i ranija istraživanja su pokazala da redovan seks jača imunitet. 

Seksualni život pridonijet će pozitivnijem pogledu na život, ali i smanjiti bol i poboljšati zdravlje u cijelosti. Također, bolji kvalitet odnosa vjerovatno će povećati i učestalost seksa pa ćete početi i gubiti kilograme.

Comment here