BiHPolitika

Reizabrani delegati koji su lažirali putne naloge i smještaj

U Dom naroda Federalnog parlamenta ponovo je izabrano devet delegata koji su u prošlom mandatu zloupotrebljavali naknade za smještaj, odvojeni život i prevoz.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o dodjeli mandata za 53 delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta. Lista nije potpuna jer će dva mandata iz reda ostalih i tri iz reda srpskog naroda biti naknadno potvrđena zbog zakonskih procedura.

Pravo na naknadu za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće u prošlom mandatu koristilo je 35 delegata koji su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka.

Njih osam je ponovo izabrano u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Reizabran je i Jasenko Tufekčić dopredsjedavajući ovoga doma za kojeg smo saznali da je lažirao putne naloge i tako naplatio najmanje 28.000 maraka.

CIKBIH je na današnjoj sjednici potvrdio 53 mandata – po 17 iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, 14 iz reda srpskog naroda i pet mandata iz reda ostalih. U klupama Doma naroda Parlamenta Federacije BiH naredne četiri godine će sjediti Edim Fejzić iz Goražda, delegat iz reda hrvatskog naroda. U stanu koji je Parlament plaćao za njega živjeli su drugi podstanari, a na pitanje gdje se nalazi stan, Fejzić čak nije znao ni odgovor. Njegov stranački kolega Sejad Tatarin koji je također od ove godine u Domu naroda, ali mu mandat još uvijek nije potvrđen.

Njihova sugrađanka iz Liberalne stranke BiH Daliborka Milović je također ponovo izabrana u Dom naroda u Klub srpskog naroda. Njoj je Parlament FBiH plaćao zakup dijela kuće, ali ju komšinica koja tu živi 11 godina nikada nije vidjela.

Nakon objave priče Federalna uprava policije je na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo od Doma naroda Federalnog parlamenta zatražila dokumentaciju o korištenju naknada za odvojeni život delegata ovog doma. Istraga je u toku.

Comment here