BiHVijesti

REKORDNE CIJENE OTKUPA MALINE ZA 2020 GODINU

Proteklih godina niska otkupna cijena maline dovela je do smanjene količine proizvedene maline. Malinari koji su nastavili proizvodnju nadali su se da će se cijena malina vratiti na one od prije nekoliko godina.

Proizvodnja maline u BiH je bila jako dominatna posljednih nekoliko godina u odnosu na drugo voće i povrće. U 2018 i 2019 godini iz BiH izvezeno je 59 miliona maraka maline.

Podsjetimo, otkupna cijena maline prošle je godine iznosila u prosjeku tek 1,20 KM/kg, što je bilo duplo manje u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 2,5 KM.

Zbog straha da će malinari posjeći i uništiti svoje plantaže maline kao što su mnogi radili predhodnih godina otkupljivači su podigli cijene malina

U 2020. godini cijena malina će biti oko 3.50 marke po kilogramu, ali ta cijena nije  potvrđena, te postoje obećavajuće informacije da bi ona mogla biti čak i veća. Uz poticaje koji su najavljeni od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva očekuje se da će cijena maline u 2020 godini biti i do 4 marke.

Iako su mnogim proizvođačima maline prthodnih godina govorili da cijena maline nikad više neće biti iznad 3 marke ove godine imamo situaciju da ona može biti rekordna.

Svakako je bitno naglasiti da je jedan od zahtjeva bosanskih proizvođača maline da cijena maline u BiH bude usklađena sa cijenom u Srbiji gdje premašuje 4 marke po kilogramu.

Muhamed Ganija

Comment here