BiHVijesti

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju protestuju ispred zgrade Vlade KS

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su danas na mirnim protestima da skrenu pažnju Vlade Kantona Sarajevo na probleme sa kojima se susreće ova populacija. I Hajra Smriko, majka trogodišnjeg dječaka Ahmeda, nalazi se ispred zgrade Vlade KS.

-Ovo se sve predugo razvlači, tražimo da se riješe naši osnovni problemi. Mi smo na margini društva. Da se napravi registar djece, da se njihova prava izjednače sa svim drugim kategorijama. Tražimo i adekvatno liječenje za našu djecu – kaze Smriko.

Premijer Edin Forto ih je pozvao na razgovor ali nisu htjeli ući u zgradu Vlade već su trazili da on izđe vani i da im kaže šta će uraditi.

-Ne želimo mi više gubiti vrijeme ni svoje ni njihovo. Dosta smo mi pričali – komentirali su roditelji.

Roditelji i staratelji djece s poteškoćama u razvoju suočavaju se s brojnim problemima, a početkom mjeseca su organizirali potpisivanje peticije koja je upćena kantonalnim vlastima.

Vlada KS je planirala u septembru održati tematsku sjednicu na kojoj bi se razmotrili problemi ove populacije. Međutim, roditelji i staratelji ove djece ističu da ne mogu čekati do septembra te traže da se kantonalne vlasti time hitno pozabave. 

Comment here