BiHVijesti

Roditelji na mukama zbog opremanja đaka

Dok učenici još uživaju u ljetnom raspustu, njihovi roditelju su na finansijskim mukama, jer za 15 dana počinje nova školska godina. Trenutno im je najveća briga kako u kućni budžet uklopiti sve ono što je njihovim školarcima neophodno za školu.

Knjižare i tržni centri već se uveliko pune udžbenicima i školskim priborom, ali kako to obično bude, roditelji kupovinu ostave za posljednji čas i prve septembarske dane.

Knjige na policama

To se prvenstveno odnosi na udžbenike s obzirom na to da roditelji nikad nisu načisto koje će im knjige trebati i šta će nastavnici sve zatražiti od školaraca.

No, mnoge knjižare već imaju sve knjige na policama. Kako nam je rekla Nađa Tihić, šefica marketing službe “Svjetlostkomerca”, cijene udžbenika su kao i prošle godine.

– Neće biti odstupanja. Cijene se kreću od 10 do 20 maraka – potvrdila je Tihić.

Ipak, roditelji koji imaju dvoje ili više djece su na mukama. Komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole košta 90 KM, za peti skoro 150 KM, dok je za sedmi najskuplji, s cijenom od skoro 180 KM. U sve navedene cijene nisu uračunate radne sveske, matematičke zbirke, udžbenici stranih jezika (cijena je oko 20 KM).

Pored knjiga, đacima je neophodan i probor. Najviše treba izdvojiti za ruksak, čija se cijena kreće od 10 do 120 maraka, zatim za pernice od 3 do 30 KM, za sveske od 0,50 do 5 KM, olovke od 0,15 do 2 KM, bojice od 2,20 KM do 10,50 KM…

Radne sveske

Kad su u pitanju srednje škole, cijena jednog udžbenika je 15 KM, dok literatura i radne sveske iz stranih jezika koštaju između 28 i 36 KM. Komplet knjiga za jedan razred srednje škole košta između 150 i 200 KM.

Nova školska godina u BiH počinje 2. septembra, a nastava će trajati ukupno 35 sedmica.

Opremanje prvačića

Šest knjiga – oko 80 KM

Radna sveska – oko 10 KM

Ruksak – oko 40 KM

Sveske – oko 10 KM

Pernica, pribor za likovno i slično – oko 20 KM

Opremanje za šesti razred

Knjige – oko 140 KM

Radne sveske – oko 30 KM

Ruksak – oko 50 KM

Sveske – oko 13 KM

Prenica, pribor za likovno i slično – oko 20 KM

Opremanje maturanta

Knjige – oko 180 KM

Radna sveska – oko 10 KM

Ruksak – oko 60 KM

Sveske – oko 12 KM

Pernica, pribor za likovno i slično – oko 20 KM

Avaz.ba

Comment here