Recepti

RUČAK NA JEDAN ZABORAVLJENI NAČIN

Sastojci

  • Kuhano goveđe meso – goveđa juha
  • 500 g goveđeg mesa
  • 2 -3 mrkve
  • pola vezice peršina
  • 1/4 celerovog korijena
  • 3-4 stabljike celera s lišćem
  • 1/2 glavice žutog luka
  • sol
  • Restani krompir
  • 4-5 srednja krumpira
  • 1/2 gavice većeg žutog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja ili maslaca
  • sol
  • Grah salata
  • 400 g kuhanog graha (može i konzerva)
  • 1/2 glavice većeg žutog luka
  • 3 kašike bučinog ulja (može maslinovo)
  • malo vinskog ili jabučnog octa
  • sol
  • Sos od hrena
  • 2-3 pune žličice hrena
  • 2-3 pune kašikee kiselog vrhnja
  • 1/4 vrećice majoneze

Priprema

1.

Za bistru goveđu juhu stavite meso, peršin, mrkvu, celerov korijen, celerov list i luk u lonac te sve prelijte hladnom vodom (ne mlakom, ne toplom). Posolite i stavite na vatru. Juha će se kuhati minimalno 2 sata.

2.

Kad su juha i meso gotovi, meso izvadite iz lonca i narežite na šnite. Možete ih potom vratiti u juhu da ostanu topli dok sve ne napravite.

Restani krompir

1.

Krompir u ljusci stavite u lonac i prelijte s hladnom vodom da pokrijete sve krompire. Posolite vodu i stavite da se kuha.

Kako bi vidjeli da li su krompiri gotovi probodite svakog vilicom  i ako vilica prolazi znači da su gotovi.

2.

Iscijedite vodu i pustite da se malo ohlade. U međuvremenu luk nasjeckajte na sitne komadiće.

Ogulite koru od krompira i čisti krompir lagano zgnječite vilicom nekoliko puta.

3.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje ili maslac (ovisno što preferirate) i popržite luk. Na poprženi luk dodajte izgnječani krompir i sve dobro miješajte. Posolite po potrebi. Ostavite da se krompir kuha nekoliko minuta.

Grah salata

1.

Grah prebacite u zdjelu u kojoj ćete napraviti salatu. Luk narežite okomito i što tanje te ga dodajte grahu. Posolite, stavite bučino ulje i malo octa. Dobro izmiješajte.

Sos od hrena

1.

U zdjelici mješajte hren, vrhnje i majonezu. Dodajte soli i papra ako želite.

2.

Možete napraviti i sos od hrena s jajima. Jakoooo fino! Majonezu izbacite i mješavini hrena i vrhnja dodajte jedno tvrdo kuhano jaje naribano na rende.

 

Posluživanje

Poslužite toplu juhicu, kuhano meso i krompir preliveni hren umakom i finu grah salaticu.

Comment here