Vijesti

Šatori za trijažu pacijenata pred Hitnom pomoći, Općom bolnicom, KCUS-om, domovima zdravlja

U cilju prevencije širenja koronavirusa, na ulazu u Opću bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu je postavljen šator gdje će se vršiti trijaža pacijenata, saopćeno je iz te bolnice.

Prije ulaska u tu zdravstvenu ustanovu, svi pacijenti će ispuniti epidemiološku anketu a mjerit će im se i tjelesna temperatura.

U šatoru dežura medicinski tim koji čine jedan ljekar i dva medicinska tehničara te oni razvrstavaju pacijente prema stepenu hitnosti. Pacijenti s povišenom temperaturom će biti odmah upućeni u ambulantu za febrilna stanja.

Krajem prošle sedmice je uvedeno mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom, prije ulaska u Opću bolnicu, svim pacijentima ali i svim uposlenicima.

Prim.dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, pozvao je penzionisane ljekare infektologe, epidemiologe, neurologe, ginekologe i hirurge, ako se osjećaju sposobnim za rad i žele da pomognu u ovoj situaciji, da se jave u bolnicu. Poziv je upućen i svim slobodnim doktorima, kao i doktorima koji su na birou.

Ovom pozivu su se odmah odazvali nekadašnji direktor Opće bolnice prim. dr. Bakir Nakaš, infektolog, kao i prim. dr. Dragan Stevanović, internista i donedavni šef Odjeljenja za interne bolesti. Pozivu se odazvao i prim.dr. Željko Ler, epidemiolog i nekadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Krizni štab Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” kontinuirano prati higijensko-epidemiološku situaciju i donosi mjere u skladu s uputama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ranije su zabranjene posjete pacijentima, a u bolnici su pojačane higijenske i druge mjere te je uvedeno obavezno korišćenje zaštitnih maski.

Prema naredbi Kriznog štaba, a u cilju prevencije širenja koronavirusa, u Općoj bolnici se obavljaju samo neophodni specijalističko-konsultativni pregledi, po procjeni specijaliste i tima porodične medicine.

Šatori za trijažu pacijenata postavljeni su i pred Hitnom pomoći, domovima zdravlja te KCUS-om.

Comment here