BiHVijesti

Skandalozno: Vlada SBK razmišlja o povećanju osnovice plaća budžetskim korisnicima

Iako su u zadnje vrijeme dizali kredite da otplate dugove i ulože u infrastrukturu, vlast u SBK razmišlja o povećanju plaća proračunskim korisnicima. Naime, na današnjoj sjednici kantonalne Vlade Ministarstvo financija zaduženo je da uradi analizu financijskog stanja i procjenu mogućnosti za povećanje osnovice za obračun plaća proračunskih korisnika.

SBK ima jednu od najnižih osnovica, kazao je premijer Tahir Lendo, te dodao kako bi, ako tako bude slučaj, sa 270 ona bila povećana na 285 KM.

Sindikati su pokrenuli to pitanje jer osnovica u Federaciji BiH iznosi 330 maraka što je drastična razlika u odnosu na naš kanton. Mi smo im obećali da ćemo uraditi analizu kako bismo vidjeli tu prihodovnu stranu i mogućnost za uvećanje o 1. srpnja. Ukoliko analiza pokaže da postoji mogućnost, ići ćemo na povećanje osnovice i regresa, kako bismo ovaj kanton približili Federaciji BiH, kazao je Lendo.

Koliko je sve to opravdano, pitali su novinari, a Lendo je kazao:

Građani ne znaju strukturu budžeta. Ovaj kanton ima i značajna sredstva za kapitalne izdatke, a ljudi to ne vide. Za izgradnju infrastrukture, koja nam je neophodna, zadužili smo se za dodatnih 20 milijuna maraka, a to se osobito odnosi na cestovnu infrastrukturu. Za ovaj kanton to su sve značajne mjere. 

Comment here