BiHVijesti

ŠOK: SDA prozvala Tibra-Pacific d.o.o. Kiseljak da je izvršila “urbicid” u Sarajevu

sda

26.04.2019. godine SDA je na svojoj zvaničnoj stranici izdala šokantno obavještenje za javnost. Naime, u posljednje vrijeme u općini Centar se pripremaju da izvrše određene promjene što se tiče urbanizma. Pojavile su se razne špekulacije i spinovanja u vezi gradnje poslovnih objekata u parkovima te gradnja zgrada preko 100 m. U saopštenju SDA stoji:

” SDA upozorava da se prije bilo kakvih izmjena regulacionog plana i gradnje na Marijin Dvoru u Sarajevu moraju konsultirati sve relevantne institucije i eksperti, a posebno arhitekti od ugleda.
Regulacioni planovi i urbanizam grada ne smije biti podređen isključivo željama investitora, jer to neminovno vodi pretjerivanju u gustoći i gabaritima gradnje, sa teškim posljedicama po kvalitet života stanovnika.
Takvih primjera svojevrsnog urbicida, nažalost, već imamo u Sarajevu, poput zgrade “Papagajka”, naselja Ciglane 2 i Tibra na Ilidži.
Takvoj praksi mora se stati u kraj, a jedini način za to je da se svi procesi vode isključivo po uzusima struke”.

Saopštenje SDA ne bi bilo uopće problem da načelnik SDA Senaid Memić (SDA) nije prethodno izdao sva potrebna odobrenja za gradnju naselja Tibra. O ovom obavještenju SDA u emisji Centralni dnevnik kod Senada gostovao je i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je kazao da neće dozvolit da se u općini Centar gradi kao na Ilidži, na što mu je Senad Hadžifejzović rekao da tom izjavom optužuje načelnika Memića iz SDA.

Comment here