KulturaVijesti

Spoj umjetnosti i delicija u palačinkari Čarolija

Želite ugodno, opušteno druženje uz uživanje u potpuno novim ukusima? palačinkara Čarolija vam pruža sve to i još više…


Gosti u ovom ugostiteljskom objektu koji je otvoren u nedjelju, 03. 11. 2019. godine, imaju priliku uživati ne samo u ukusnim poslasticama vec i u novoj formi umjetnosti, orginalnoj i svedenoj u prirodnom izrazu.

U tom smislu, može se slobodno reći da Palačinkara Čarolija nudi jedinstven doživljaj uživanja u poslasticama i likovnoj umjetnosti nadahnutoj neoplasticizmom.

Za dizajn ovog ugostiteljskog objekta zaslužan je tim ljudi na čelu sa glavnim majstorom Muamerom Plehom, a likovne kompozicije koje krase ovaj objekat djelo su međunarodnopriznatog umjetnika Nijaza Gojaka.čiji rad se nalazi u modernim udžbenicima za srednje škole Brazila iz oblasti književnosti i slikarstva.


Kada je riječ o samim likovnim kompozicijama, na samom ulazu u objekat oslikan je prizor zaljubljenog para u kuhinji izveden u ekspresionističkom zamahu i slobodi i koji uvodi posjetitelja da ostane duže i da uživa potpuno.

Ova slika budi idealnu fantaziju kroz boje i ekspresiju i osmišljena je tako da uključuje samog gosta, tj. posmatrača da vlastitom imaginacijom dovršava sliku i doživljava umjetnički prikaz.
Na zidovima ovog objekta dominiraju kompozicije u stilu neoplasticizma. Autor je u slobodnoj interpretaciji ovog stila koristio ne samo osnovne, već i izvedene boje, a konture koje razdvajaju plohe su bijele, a ne crne, što čini autorovu razradu Mondrianovog neoplasticizma jedinstvenom.

Želite uživati u našem ambijentu? Dođite u Palančinkaru Čarolija i uvjerite se u naš kvalitet.
Dobro nam došli, svi…

Vladimir Jakšić

Comment here