Savjeti

Šta možete kupiti za 5.000 KM?

Već neko vrijeme razmišljate o promjenama koje želite napraviti u svom životu. Prostor u kojem živite je potrebno renovirati, a rado biste napravili i neke izmjene u dvorištu…

Postoji toliko stvari koje možete kupiti ili uraditi za 5.000, a u produžetku vam donosimo nekoliko. 

1. Renoviranje kuhinje 

Iako je za 5.000 KM nemoguće promjeniti i popraviti baš sve u vašem stanu ili kući, možete se pozabaviti nekim vrlo značajnim prostorijama. Vašoj kuhinji treba novi izgled? 5.000 KM će biti sasvim dovoljno za renoviranje kuhinje, izradu elemenata po mjeri i zamjenu kućanskih aparata ili barem dijela njih. 

2. Nova dječija soba 

Djeca rastu kao iz vode. Namještaj koji je trenutno u sobi vaše djece već je prilično oštećen. Dječiji krevet u obliku automobila nije više najinteresantniji tinejdžeru od 13 godina?! A i zidovi su zreli za sređivanje. Bilo kako bilo, 5.000 KM odgovorit će na potrebe vaše djece i učiniti im njihov prostor ljepšim i ugodnijim. 

3. Zamjena stolarije

Ukoliko prozori do sad nisu došli na red u beskonačnim renovacijama, možda je sada pravo vrijeme za osvježenje. Novi prozori i vrata nude mnoge prednosti kod smanjenja troškova, a noviji proizvodi su otporniji na vremenske uslove i sunčevu svjetlost. Iako će i u ovoj renovaciji mnogo toga zavisiti od veličine vašeg doma, odnosno broja prozora i vrata. Prosječna cijena 1 m2 novog prozora je oko 100 KM, što naravno zavisi od kvaliteta izrade i materijala koje želite. Aluminijski prozori su skuplji od plastičnih, a za dvokrilni ipak košta manje od dva jednokrilna. Ukoliko imate ne više od 10 prozora, cifra od 5.000 KM bit će više nmego dovoljna za toplinu vašeg doma. 

4. Drugi automobil 

Ukoliko se vaše porodično auto umorilo od konstantne vožnje na posao, u školu, vrtić, ali i ljetovanje, možda je vrijeme da razmislite o kupovini još jednog, manjeg automobila. Iako zvuči kao velika investicija, manji automobil će sigurno trošiti manje u poređenju sa porodičnim autom u kojem nam je potreban svaki centimetar, kao i sigurnost koju nosi. Ovaj autić, koji možete potražiti putem malih oglasa ili na neki drugi način će se sigurno uklopiti u cijenu do 5.000 KM rasteretit će vas i vašu porodicu, te pomoći u planiranju svakodnevih obaveza. 

5. Kratak predah 

Ponekad nam je uz sve obaveze potrebno da se na par dana odjavimo iz stvarnosti i zaboravimo na stres svakodnevnice. Ova putovanja su obično skupa i komplikovana za isplanirati, tako da se češće odlučimo za vikend u prirodi, nego za posjetu nekom novom gradu. Međutim, uz malo planiranja i pravoremenu kupovinu karata, moguće je posjetiti destinaciju iz snova za relativno malo novca. Ukoliko ste prošetali Evropom i zanima vas nešto novo ili egzotično, razmislite o putu u Nepal, Maroko ili čak Kubu. Sve te daleke i nepoznate zemlje sa sobom donose nešto novo i drugačije od onoga na šta smo navikli, a karte i smještaj će se uklopiti u 5.000 KM. Možda je pravo vrijeme za put? 

Comment here