Savjeti

Šta se dešava ako čitate svaki dan?

Od bezbroj metoda za poboljšanje generalnog zdravlja, pamćenja i kvaliteta spavanja, najbolja opcija je čitanje. I baš kao što biste trebali vježbati ili jesti povrće svaki dan kako biste održavali zdravlje tijela, redovnim čitanjem možete poboljšati zdravlje vašeg mozga. Evo nekoliko nevjerovatnih prednosti svakodnevnog čitanja.

Povećava IQ

Istraživanja sugerišu da bi djeca koja više čitaju mogla postati inteligentnija kad odrastu. Desetogodišnje istraživanje britanskog Društva za istraživanje dječjeg razvoja, analiziralo je kognitivni razvoj gotovo 2000 identičnih blizanaca, usporedivši ih s njihovim sposobnostima čitanja i testovima. Rezultati su pokazali da su blizanci koji su čitali više u ranijem periodu života, postizali veće rezultate na testovima inteligencije kao tinejdžeri. 

Smanjuje stres

Čitanje 30 minuta dnevno jednako je opuštajuće kao i 30 minuta joge, pokazalo je jedno istraživanje iz 2009. Britanski istraživači s Univerziteta u Sussexu otkrili su da je samo šest minuta čitanja na dan smanjilo nivo stresa za 68 %, dok su odlazak u šetnju, ispijanje šolje čaja ili kafe i slušanje muzike bili manje efikasni u poređenju.

Proširuje vokabular

Istraživanja otkrivaju da su ljudi koji redovno čitaju u prosjeku imali oko 50 % veći vokabular i 50% više znanja zasnovanog na činjenicama, u odnosu na one koji ne čitaju nikako.

Produžuje život 

Istraživanje u trajanju od 12 godina je pratilo hiljade osoba starijih od 50 godina, te su otkrili da su učesnici koji čitanju knjige 30 minuta dnevno živjeli gotovo dvije godine duže od onih koji su čitali samo časopise ili novine. Štaviše, oni koji su čitali više od 3,5 sata sedmično imali su 23% manje vjerovatnoće od rane smrti. Dakle, prednosti čitanja uključuju i duži život.

Trening mozga

Zaboravite na križaljke i ostale popularne igre koje “treniraju” vaš mozak, te pokušajte jednostavno pročitati knjigu. U istraživanju iz 2013. godine, objavljenom u časopisu Brain Connectivity, studenti na univerzitetima koji su čitali izmišljene priče pokazali su veću poboljšanja u mozgu povezana s jezikom i pamćenjem i do pet dana kasnije. Kao što gradite mišiće vježbanjem, čitanjem trenirate vaš um da aktivira i poboljša vaše kognitivne funkcije.

Smanjuje rizik od demencije

Bogat vokabular može vam pomoći da održavate oštar um tokom godina. Nakon pregleda rezultata testa vokabulara 300 učesnika starijih od 50 godina, istraživači su otkrili da su sudionici s visokim rezultatima imali 3 do 4 % manji rizik od kognitivnog pada, od onih s nižim rezultatima.

Comment here