PutovanjaVijesti

Šta vidjeti u Istanbulu i koje su cijene?

Piše: Rio priče sa putovanja

Šta vidjeti u Istanbulu – ultimativna lista

Da se razumijemo, ovu megalomčinu od grada ne bih istražio ni za par života, jer Istanbul je uz Kairo vjerovatno najveći grad koji sam posjetio. Uostalom, vidjećeš i sam kada ga posjetiš.

Ono što ti moram reći, da je i nakon više od 200 gradova koje sam obišao, Istanbul možda jedini grad za koji sam siguran da u njemu mogu da pronađem sve što mi treba. Ima i ptičijeg mlijeka ako želiš, samo ako znaš gdje tražiti.

1. Započni boravak u Istanbulu posjetom Aja Sofiji

Vjeruje se da je vizantijski car Justinijan, kada je 532. godine po prvi put ušao u završenu Aja Sofiju, rekao “Solomone, nadmašio sam te!”, aludirajući na činjenicu da je pomenuti jevrejski vladar, po legendi najbogatiji, sagradio čuveni prvi Hram u Jerusalimu.

Upravo ovo svjedoči o veličanstvu ovog objekta, izgrađenog za manje od šest godina. Tokom čak 1000 godina svog postojanja, bila je najveća katedrala na svijetu, sve dok je 1520. godine nije prestigla katedrala u Sevilji.

Wow!

Skoro 10 vijekova, Aja Sofija bila je pravoslavna crkva, sve dok je Mehmed Osvajač nije pretvorio u džamiju 1453. godine. Uklonio je zvona, oltar, 15 metara veliki ikonostas, a sve ikone prekrio malterom, koje su kasnije iscrtane simbolima Islama.

Ubrzo su dodana i četiri minareta, a sve do 1935. bila je jedna od najvećih džamija na svijetu, dok je Mustafa Kemala Ataturk nije proglasio muzejom, u kojem statusu je i do dan danas.Ulaz: 40 turskih lira (7,3 evra)

Radno vrijeme: Svaki dan osim ponedjeljka u periodu od 09:00 do 19:00 sati (ljetnje vrijeme) i 09:00 – 17:00 (zimsko vrijeme).

2. Prošetaj do Plave džamije

Jedan od najvećih poklona Sultana Ahmeta Istanbulu, bila je ova prekrasna džamija, danas poznata kao Plava džamija. Izgrađena između 1609. i 1616. godine, džamija je izazvala bijes širom čitavog muslimanskog svijeta, s obzirom na činjenicu da je imala šest minareta (isti broj kao i Velika džamija Meke).

Sedmi minaret je na kraju darovan Meki, da bi se zaustavilo neslaganje. Naziv Plava džamija, dobila je od zbog činjenice da je čitav unutrašnji prostor ispunjen sa hiljade İznik pločica, čineći ovaj objekat jednim od najljepših dostignuća osmanske arhitekture.

Odmah iza Plave džamije nalazi se i Arasta bazar, jedno od najboljih mjesta u gradu za kupovinu kvalitetnih suvenira, sa mnoštvom tradicionalnih i autentičnih predmeta iz čitave Turske.

3. Upoznaj Tursku u malom

Po meni, jedna od najboljih stvari u čitavom gradu. Miniaturk (Turska u malom), prvi je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske istorije i anadolske civilizacije u Istanbulu. Među modelima su Aja Sofija, džamija Selimija, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela, ali i Stari most u Mostaru.

U parku se nalaze čak 122 objekta, urađeni u omjeru 1/25, a svaki od njih je urađen sa posebnom pažnjom i preciznošću i savršeno oslikavaju svaki detalj određene građevine. Čitav park je rasprostranjen na površini od 15,000 kvadratnih metara mira i tišine, što će poslužiti kao jedan sjajan mali izlet i bjeg od užurbanih ulica Istanbula.

Ulaz: 15 turskih lira (2,7 evra)

Radno vrijeme: Svaki dan od 09:00 do 19:00

4. Otkrij mračne tajne Otomanske imperije u Topkapi palati

Kao i Aju Sofiju, Mehmet osvajač naredio je izgradnju Topkapi palate (topovska palata), iz koje su turski sultani skoro četiri vijeka upravljali svojim carstvom. Ovaj ogroman kompleks odličan je prikaz islamske umjetnosti, sa bogatim dvorištima obloženim zamršenim ručno oslikanim pločicama i ukrašenim sobama.

Tokom svog najmoćnijeg perioda, palata je bila pravi mali grad, gdje je stanovalo preko 4,000 ljudi. Sam kompleks se širio godinama, ali je polako gubio moć i značaj, da bi konačno u 19. vijeku bilo odlučeno da se turski dvor prebaci u novu palatu na Bosforu, Dolmabahče.

Četiri vrata palate

Zanimljivo je da se palata sastojala od četvero vrata. Kada uđete u nju, prvo biste dolazili na Carska vrata koja vode do nekadašnje uprave i kancelarija. Nakon njih slijede Druga vrata, Vrata pozdrava koja vode u carsku riznicu, gdje su bili smještene mnogobrojne vrijednosti koje su Turci godinama sakupljali širom svijeta, među kojima i je dijamant Kasicki, jedan od najvećih dijamanata na svijetu.

Treća vrata ili Ulaz u raj, mjesto je iza kojeg se nalazio sam harem. Sama riječ harem, u prevodu znači “privatno”, a njime je obično upravljala sultanova majka. Žene u haremu bile su podijeljene u dvije grupe.

Prvu grupu su činile žene nižeg ranga, obično sluškinje, dok su drugu grupu činile priveligovanije žene, među kojima su bile sultanove žene i konkubine, koje je sultan birao po ljepoti i svom ukusu. Harem u Topkapi palati se zvao Kuća veselja.

Osim Kuće veselja, postojala je i Kuća suza, mjesto gdje su smještane žene i djeca bivših sultana, koji su uspeli da izbjegnu smrt, koja je nastupala kao kazna pošto je novi sultan stupio na presto. Sem njih, u toj kući boravile su one pripadnice harema koje su izgubile sultanovu naklonost.

Pazi sad ovo.

Rekli su mi da su žene koje su dovođene u harem morale biti strankinje, jer je Islam zabranjivao da robovi budu njihove vjeroispovjesti. Djevojke su kupovane širom svijeta, ali su nažalost često bile prodavane od strane svojih roditelja za velike iznose, ili su donošene sultanu kao poklon od plemića.

Nakon što bi ušle u harem, prolazile su određene škole gdje su učile turski jezik, plesove, pjesme, te bi onda provele jednu noć sa sultanom. Ukoliko bi ga zadovoljile, mogle bi jednoga dana da mu podare i djete. Ukoliko ipak ne, zapale bi u njegovu nemilost.

Tužno.

Četvrta vrata predstavljaju Vrata odmora, gdje je sultan mogao da se povuče i odmori.

Topkapi palata arhitektonski je jedan od najsavršenijih primjera islamske arhitekture u svijetu, u kojem možete provesti sate i sate obilazeći sve njegove odaje. Međutim, ovo je i mjesto u kojem je unesrećeno i ugašeno mnogo mladih života, a priče poput one o Sultanu Ibrahimu I koji je naredio ubistvo čitavog harema od čak 280 djevojaka, služe kao podsjetnik na jedan strašan period.Ulaz: 30 turskih lira (5,5 evra) + 15 lira za harem

Radno vrijeme: Svaki dan osim utorka u  periodu od 09:00 do 18:45 (ljetno vrijeme) i 09:00 – 16:45 (zimsko vrijeme)

5. Zaputi se trajektom na Princezina ostrva

Obavezan izlet koji trebaš napraviti dok si u Istanbulu, a koji ne košta mnogo. Grad se sastoji od čak devet ostrva, poznatijih kao Princezina ostrva, ili Adalar.

Sama ostrva savršeno su mjesto za odmor i relaksaciju, jer na većini njih nema automobila, buke i gužve, ljudi voze bicikle, a cvjeća i drveća ima na sve strane.

Najveće od ovih devet ostrva (koje ti preporučujem da vidiš) je Bujukada (veliko ostrvo), do kojeg kao i do ostalih devet ostrva dolazite trajektom koji košta svega pet lira. Brod kreće svakih sat vremena sa stanice Sultanahmet iz luke Emononu, a prvi brod možeš uhvatiti već oko 6 ujutro. Onaj posljednji, vraća se u 22:15.

Sama vožnja mnogo je zanimljiva jer će te tokom dužeg dijela putovanja vjerovatno pratiti jata galebova, a panorama koju ćeš imati priliku da vidiš, savršena je.

Gdje god da pogledaš vidjećeš Istanbul. Bez obzira koliko dugo se budeš vozio, kad god budeš pogledao prema nazad, vidjećeš dio Istanbula.

Tek sad vidim koliko je širok. Djeluje beskrajno na momente.

6. Otiđi pod zemlju i posjeti cisternu

cisterna Istanbul

Mjesto koje me je vjerovatno najviše oduševilo u Istanbulu i koje je definitivno must see. Džinovski podzemni hodnik, podržan sa 336 stubova u 12 redova, nekada je služio kao spremnik vode Vizantijskih careva.

Sam projekat, započet je na ideju Konstantina Velikoga, da bi bio završen od cara Justinijana u 6.vijeku, te je u svom apsolutno autentičnom obliku sačuvan do danas.

7. Istraži Dolmabahče palatu

ko bi postojalo samo jedno mjesto koje bi opisalo sav raskoš i glamur Otomanskog carstva, bila bi to vjerovatno Dolmabahče palata, koja je ako ste pažljivo čitali tekst, zamijenila Topkapi palatu kao glavnu rezidenciju turskih sultana.

Spoljašnost palata ukrašena je brojnim vrtovima, fontanama i cvijećem svih boja i mirisa, dok unutrašnji dio pokazuje svu pravu moć jedne imperije. Sjajan miks rokokoa, baroka i neoklasicizma, popraćen otomanskim elementima i dekoracijama, učinio je da Dolmabahče palata, bez problema može da stane u top 10 najveličanstvenijih palata svijeta.

Kako i ne bi, kad ima 285 soba, 44 hodnika, 68 toaleta i 6 turskih kupatila. Da ne spominjem da je čak 14 tona zlata iskorišteno da bi se ukrasili plafoni palate.

Ali to nije sve.

Kraljica Viktorija je, vjerovatno željeći da pokaže svoju moć, poslala kristalni luster kao poklon. To ne bi bilo ništa čudno da ovo do dan danas nije najveći luster na svijetu, sa 750 sijalica i težine nevjerovatne četiri tone.

E da.

Još jedna stvar.

Unutra se nalazi i krevet na kojem je 1938. godine umro osnivač moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk.

Zanimljivo je da je ova soba, u poređenju sa ostalima u palati, vjerovatno najobičnija, bez ikakvih ukrasa i vrijednih predmeta.

To dovoljno govori o tome kakav je Ataturk bio čovjek.

Cijena ulaza: zavisi od broja prostorija koje želiš vidjeti. Za 40 lira (7 evra), vidjećeš glavninu.

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00-16:00

Comment here