ObrazovanjeVijesti

Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ugovore su potpisali roditelji učenika i ovlašteni predstavnici resornog ministarstva.

Na ovaj način, kako je poručeno, Ministarstvo želi zajedno sa poslodavcima da privuče djecu na zanimanja trećeg stepena, što ne onemogućava učenicima, da ukoliko tokom školovanja žele nastaviti obrazovanje za četvrti stepen ili se odluče za fakultet to i ne urade.

Ove godine stipendije u iznosu od po 100 KM za deset mjeseci dobit će 105 učenika iz 11 srednjih škola, što je 1000 KM za svakog đaka na godišnjem nivou.

Među navedenim deficitarnim zanimanjima su:bravarski zavarivač i vodoinstalater, operator na CNC alatnim mašinama, moler-farbar, mesar, bravar, voćar – vinogradar – vinar, zavarivač, elektroenergetičar, keramičar-podopolagač, stolar – moler, stolar, rasadničar, krojač, hemijski čistač, autolakirer i autolimar.

Svrha ovih aktivnosti je, koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizuje već treću godinu, je privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i  nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje.

Comment here