Kultura

Street Arts Festival Mostar devetu godinu zaredom okuplja umjetnike koji Mostar pretvaraju u galeriju na otvorenom

Dokaz da pandemija nije ukrala ovogodišnje ljeto je Street Arts Festival Mostar  koji devetu godinu za redom okuplja ekipu umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta koji Mostar pretvaraju u galeriju na otvorenom.

Kako funkcionira simbioza BH i regionalnih street artista i mostarskih ulica, građani se imaju priliku uvjeriti ovih dana. Gotovo je nemoguće ne primijetiti vrijedne umjetnike na skelama fasada u Šantićevoj , Vukovarskoj , Radićevoj i Titovoj ulici, na Tekiji , Bijelom brijegu,  JU Tekstilnoj i poljoprivrednoj školi, Ekonomskoj školi,  Los Rosales centru i HNK Mostar.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u ponedjeljak  je u prostorijama znamenite Ćorovića kuće uz podršku SPKD Prosvjeta Mostar, upriličeno zvanično  otvaranje  Festivala, izložbom radova umjetnika koji su bili spriječeni doći ove godine.  Druženje je bilo samo uvertira u čitav niz popratnih aktivnosti kojima je fokus oslikavanje murala te prilagođen OFF program za učesnike, volontere, partnere, prijatelje i suradnike.

Osim estetizacije javnog prostora Street Arts Festival Mostar se bavi likovnošću, arhitekturom i svim ostalim srodnim kategorijama iz konteksta Streeet art kulture i vizualne umjetnosti.

„Ovakvim dokumentiranjem vremena u kojem živimo, doprinosimo vrijednosti i dobrim osobinama i naših vlastitih i onih zajedničkih života. Kako je naš zajednički prostor osobna i kolektivna odgovornost, ovo jeste jedan vid ljudskog i umjetničkog načina propitivanja te konstruktivnog kritiziranja  koje otvara mogućnost korektiva društvene zbilje“, naglašavaju organizatori.

Nastavlja se urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini stare jezgre grada , koje bi trebalo postati jedno od glavnih urbanih i sportskih okupljanja za mlade. U petak će se na toj lokaciji održati Street Art Jam s umjetnicima iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banja Luke, a u  večernjim satima planiran je prigodan muzički program s fokusom na Hip Hop i Drum and Bass.

Koncept i program Festivala organiziran je u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Podržan je od strane Fonda otvoreno društvo u BiH, Grada Mostara, NDC Mostar, Vijeća mladih Grada Mostara, a implementiran uz partnersvo Udruženja Fora, OKC Abrašević, LDA Mostar, Urbane kuće IDEAA i Dsrifv Partizan. 

Comment here