BiHVijesti

Sudije i tužioci :Funkcija javna, imovina tajna

Nakon čekanja da predstavnici pravosuđa učine dostupnim javnosti informacije o svojoj imovini, formirana je baza podataka koja sadrži biografije podataka o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima.

U bazi su, između ostalog podaci o predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji potpredsjednicama Ružici Jukić i Jadranki Lokmić – Misirača predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiocima.

Osim nosilaca pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTV, u bazi su i podaci o četvero sudija ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti. Sudije, tužioci i članovi njihovih porodica, čiji se podaci trenutno nalaze u bazi, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu.

Njih četrnaestero imaju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000. Uz to desetero ih je uspjelo uštedjeti 730.000 KM. Podaci su potkrijepljeni sa više od 120 zvaničnih dokumenata.

Dvanaest sudija i tužilaca nisu željeli dati dodatne podatke o svojoj imovini, a institucije su ignorisale zahtjeve da dostave biografije i podatke o plaćama pa su pojedini profili u bazi za sada nepotpuni. Gračević je na čelu brčanskog Osnovnog suda od njegovog osnivanja prije 18 godina. On je vlasnik ili nosilac prava gradnje na devet nekretnina u ovom gradu, među kojima su stambeno – poslovna zgrada, dvije kuće i dva poslovna prostora.

O svojoj imovini, između ostalih nije želio govoriti ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevac. Značajnu imovinu posjeduju sarajevska sutkinja Adisa Zahiragić i njena porodica. Zahiragići su vlasnici pet stanova u Sarajevu i jednog u Neumu, a imaju i vikendicu, tri garaže i apartman na Bjelašnici.

Među imućnijim je i republička javna tužiteljica Dragica Glušac. Ona je vlasnica dva stana i poslovnog prostora u Banjoj Luci, te apartmana u Herceg Novom, dok joj sin i kćerka posjeduju još tri nekretnine u Banjoj Luci i stan u Novom Sadu.

Sudije i tužioci godinama ističu da nemaju ništa protiv toga da se zna šta posjeduju, ali istraživanje njihove imovine pokazuje da mnogi od njih, ustvari imaju veliki otpor prema tome. Iako nikad nije bila sporna baza o imovini političara, nekolicina sudija i tužilaca je prijetila tužbom kada su od njih zatraženi podaci. Pojedini su pristali na razgovor, ali ne i da dostave finansijski izvještaj.

Osnovni sud u Banjoj Luci je dostavio podatke o primanjima svojih sudija, dok su u Okružnom sudu istog grada rekli da se radi o ličnim podacima. Tuzlansko kantonalno tužilaštvo nije smatralo spornim dostaviti informaciju o plaći glavnog tužioca, ali su u Odjelu za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu konstatovali da je to lični podatak.

Najdalje je otišlo Tužilaštvo BiH koje čak nije dostavilo ni podatke o periodu u kojem je neko bio tužilac, a kao razlog, uz zaštitu privatnosti, navode i činjenicu da o tome “ne vode posebne evidencije”.

Agencija za zaštitu ličnih podataka odavno je zauzela stav da plaće i druge budžetske naknade trebaju biti javne, ali ih institucije i dalje odbijaju dostaviti.

Comment here