Vijesti

SUMEJA BEJTIĆ UČENICA 5. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE „KISELJAK 1“ DONIRALA KOSU ZA DJECU OBOLJELU OD RAKA

Sumeja Bejtić

Svijest o doniranju kose u Bosni i Hercegovini je jako slabo razvijena. Svjedoci smo da se jako mali procenat ljudi odazove na akcije doniranja.

Ipak da ima i svijetlih primjera dokaz je hrabra i humana djevojčica iz Kiseljaka Sumeja Bejtić učenica 5 razreda  Osnovne škole Kiseljak, koja je svoju kosu skratila i donirala za pravljenje perike za djecu oboljelu od raka.

Posebno je vrijedno spomena to što se djevojčica odlučila za ovaj korak bez nagovora roditelja ili neke druge osobe. Ovo ne samo da je human čin, nego i dokaz da je veliki filantrop.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto.

“Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Ukoliko želite sami donirati svoju kosu prije šišanja je treba pripremiti: Kosa treba da je čista, suha i umotana u papirni kuhinjski ubrus. Za dječije perike kosa mora biti nefarbana, netretirana i minimalno 30 cm dužine(poželjno je i duže).

Comment here