BiHVijesti

Sveučilište u Mostaru je počelo primjenjivati Pravilnik o odijevanju koji uvodi niz zanimljivih pravila

Nastavno osoblje ima i ulogu biti primjer prikladnog ponašanja i odijevanja studentima, pa je stoga potrebno da nastavnici poštuju pravila i načine odijevanja, navodi se u pravilniku.

Zabranjuju se odjevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku,  primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Posebno se navodi da se zabranjuje „prozirna odjeća  koja više otkriva nego skriva i  mini suknjice (osobito za vrijeme predavanja ili ispita)“.

U svakom trenutku tijekom boravka na prostoru kampusa, a osobito unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavnik je obavezan koristiti poslovni stil odijevanja.

Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi „suknje ili haljine čija dužina treba biti do koljena ili duže, nipošto kraće“, kao i hlače i kaput. Košulja treba biti primjereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporuka su polo majice.

Cipele trebaju biti čiste i prikladne za posao. Boje ne bi trebale biti upadljive. Nakit ne bi trebao biti upadljiv. Parfem je poželjan, ali ne bi trebao biti prenapadan. Šminka se preporučuje, ali neupadljiva i primjerena dnevnom izgledu. Nokti trebaju biti uredni i čisti, nikako predugi, a lak ne bi trebao biti upadljivih boja. Kape nisu odgovarajuće u zatvorenim prostorima. Tatoo i piercing ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu.

Za muškarce se propisuje klasično odijelo sa kravatom ili bez kravate. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba biti primjereno zakopčana.

„Dozvoljene su i hlače i kaput. Boje ne bi smjele biti upadljive. Parfem i kolonjska su poželjni, ali ne bi trebali biti prenapadni. Nokti trebaju biti uredni i čisti. Kosa čista. Brkovi i brada uredni. Kape se zabranjuju. Tatoo, piercing i naušnice ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu“ – stoji u Pravilniku.

Administrativno, nenastavno osoblje je dužno poštivati poslovno-ležerni (business-casual) način odijevanja, a to podrazumijeva sljedeće: „Odijelo, sako, hlače i košulja, polo majica, džemper ili prsluk za muškarce. Odijelo, hlače, suknja ili haljina sa polo majicom, džemperom, bluzom ili košuljom za žene. Zatvorene cipele s čarapama iznad gležnja za muškarce i čarape boje noge za žene.“

Studenti dodiplomskoga, kao i poslijediplomskoga studija se trebaju odijevati primjereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primjenu stečenih iskustava i znanja na ovom studiju, navodi se u Pravilniku.

Studentima Sveučilište preporučuje odjenuti ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća.

U skladu sa usvojenim Pravilnikom studenti nikako ne bi smjeli boraviti u krugu sveučilišnoga kampusa, a niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije Sveučilišta odjenuti u „majice bez rukava, bluze, košulje, majice. Zabranjuju se i drugi odjevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku, primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi kao i sve vrste natikača ili papuča, kao i bose noge.“

Posebno se navodi da se zabranjuje „prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva i mini suknjice (osobito za vrijeme predavanja ili ispita)“.

Pravilnik također ne podnosi bilo koju odjeću s uvredljivim i/ili nepristojnim porukama bilo riječima ili slikama, koja ima namjeru uvrijediti osjećaje drugih studenata, nastavnika ili administrativnoga osoblja.

Zabranjuje se rasparana odjeću, kao i odjeća koja sadrži upadljive rupe, pokrivala za glavu koja skrivaju identitet osobe (osim u slučaju kada je to dio vjerskoga obilježja za što je potrebno posebno odobrenje Dekana/ce određenoga fakulteta).

U slučaju ne pridržavanja ovih osnovnih pravila o odijevanju, nastavnik ima pravo i obvezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili pak provedbu ispita. U Pravilniku stoji da će se protiv studenta i uposlenika Sveučilišta koji se ne pridržava odredbi Pravilnika o odijevanju pokrenuti se stegovni postupak sukladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru. Pravilnik je polijepljen po fakultetima i počeo se primjenjivati.

Comment here