Vijesti

SVJETSKI DAN ROMA

Romska-zastava

Osmog aprila obilježava se Svjetski dan Roma. Ovaj datum ustanovljen je kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđivanju njihovog položaja.

Tim povodom u Sarajevu je danas održana ulični performans “Moje je pravo, a ne privilegija” u organizaciji Ženske romske mreže “Uspjeh”. Tim povodom članovi Vijeća manjina Bosne i Hercegovine uputili su čestitku Romima i romskim udruženjima, ali i apel da snažnije posvete procesu inkluzije ove najbrojnije manjinske zajedncine u bh. društvo.

Istovremeno upućen je poziv Romima da se, kroz Vijeće nacionalnih manjina BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, te kroz brojna romska udruženja ozbiljnije uključe u rješavanje problema romske zajednice, stoji u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Svjetski dan Roma obilježava se u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8 do 12 aprila 1971. godine u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Gelem, Gelem” (“idem, idem”).

Romska zastava u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira i zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv “Rom” što na jeziku tog naroda znači čovjek.

Nejra Makić

Comment here