Kultura

U BORBI PROTIV NASILJA: Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Svakog 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Tim povodom 25. Februara, Institut za razvoj mladih KULT, organizovao je događaj u Kulturnom centru u Bihaću u sklopu kojeg se održala izložba postera “BE PART OF THE SOLUTION Vol.2: Heal the Scars” kao i panel diskusija „Protiv tradicije nasilja nas ženama i djevojčicama“.

Fox Photography &Video

Ovaj događaj je otvorila umjetnica i aktivistkinja Vildane Hrnjić sa svojom izložbom postera “BE PART OF THE SOLUTION Vol.2: Heal the Scars”, inspirirana ženama iz vlastitog okruženja i njihovim, ali i vlastitim iskustvom.  Ovo je odgovor jedne umjetnice, ali prije svega, žene na provokacije koje su usmjerene ka ženama u vidu maltretiranja tijela i duha.

“Plakati govore o fizičkim i psihičkim ožiljcima koje žene, ali i djevojčice doživljavaju i kojim su obilježene. Također, na ovaj način se propituje položaj žene u društvu koje je ograničeno i određeno ustaljenim pravilima. Plakati pozivaju ljude da budu dio rješenja i pomažu u zacjeljenju nastalih ožuljaka. Univerzalna poruka plakata je da budemo dobri prema svima, a svaki plakat daje zaseban razlog”, objasnila je Vildana.


Fox Photography &Video

Shodno tome, održala se panel diskusije koja je imala za cilj osvijestiti mlade o problemima s kojim se žene svakodnevno susreću kao i otpočeti s novom tradicijom prihvaćanja gdje će žene i djevojčice koje su na bilo koji način povrijeđene, zlostavljane, obilježene ili drugačije imati podršku zajednice u kojoj se nalaze.

U panel diskusiji su učestvovale Vildana Hrnjić, umjetnica i grafička dizajnerica, Fatima Ikanović Šušnjar, koordinatorica sigurne kuće Udruženje “Žene sa Une”, Vildana Alibabić, zastupnica u Skupštini USK i  Lejla Ćehić, koordinatorica lokalnog tima ASuBiH-a, a panel je moderirao Arslan Arnautović, novinar i aktivista.

Bitno istaći da su Vildana Alibabić i Fatima Ikanović Šušnjar podjelile svoje znanje o konkretnim problemima rada sistema kada su u pitanju ženje i djevojke koje su pretrpile nasilje.

Prema statistici, u BiH 52, 8 % žena do svoje 15 godine iskusilo je neki oblik nasilja, a najučestalije je naselje u porodici. “U izveštaju od prošle godine, bilo je oko 160 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i nad maloljetnicima na Unsko-Sanskom Kantonu. Postavlja se pitanje koliko postoji neprijavljenih slučajeva!” iznjela je činjenično stanje Alibabićeva.

Fatima Ikanović Šušnjar, koordinatorica sigurne kuće Udruženje “Žene sa Une” je izjavila da je fizičko nasilje često, ali da je psihološko nasilje najrasprostranjenije, te da se ono teško dokazuje.


Fox Photography &Video

“Konkretno, žrtve koje su smješte u sigurnu kuću su doživile fizičko nasilje koje je najčešce u kombinaciji sa ostalim vrstama nasilja, tako da žvrtve u isto vrijeme trpe i psihičko, ekonomsko, socialno, čak i seksualno nasilje”, Izjavila je  Šušnjareva.  

Iako je ovo tema koja se neće riješiti jednom diskusijom i problemi duboko ukorijenjeni, sve četiri panelestkinje su se složile kako je edukacija budućih generacija prioritet.

“Treba odgojiti djecu da poštuju sve osobe bez obzira na spol/pol, religiju, naciju.. jer takva djeca neće imati potrebu da svoje frustracije iznose na druge”, rekle su za kraj.

Comment here