BiHLifestyle

U MEĐUNARODNOM CENTRU ZA DJECU I OMLADINU OTOVRENA JE IZLOŽBA SLIKA “SARAJEVSKA MONA LISA”UMJETNIKA NIJAZA GOJAKA

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu otovrena je 09.04.2019. godine izložba strastvenog umjetnika Nijaza Gojaka. Slike sa izložbe “Sarajevske Mona Lise” mogu se vidjeti sve do 30.04.2019. godine.


 

Pored fascinantne sarajevske Mona Lise mogu se pogledati i Sebilj u Sarajevu, Arapski konj, 13 juni 1992, 1001 noć, Posljednja večera, Alfabet, 27. Noć, Krila u crvenom, Apstraktni pejzaž, Džezeri, Ovan, 6. dan 2017. godine, Noćna straža, Splav, Meduze, Sloboda vodi narod, Ples, Kompozicija 34, kao i Begova džamija. Slika Sarajevska Mona Lisa, po kojoj je izložba nazvana, predstavlja paradigmatski primjer slikarovog kreativnog procesa.

Gojakove slike ne nastaju u dahu, već ih on pomno gradi i konstruira, a inspiraciju, odnosno kompozicijsku podlogu za svoje slike autor nalazi u svjetskim remek-djelima umjetnika različitih povijesno-umjetničkih razdoblja – od Leonarda da Vincija, Francisca Goye do Rembrandta i dr.

 Perspektivni umjetnik vlasnik je GojakArt-a, obrta kojim je spojio umjetnost i turizam pod motom: ‘unesite umjetnost u svoj dom putem praktičnih predmeta’ izrađujući predmete primijenjene umjetnosti – suvenire (magnete, majice, cekere, šalice) ukrašene motivima svojih likovnih djela koji se mogu pronaći na Baščaršiji u Sarajevu.

Nijaz Gojak rođen je 01.10.1976. godine u Sarajevu. U rodnom gradu završio je 1996. godine Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a 2013. godine i Akademiju likovnih umjetnosti.

Comment here