HranaRecepti

Umjesto ajvara pripremite pinđur, odličan je dodatak mesu, tjestenini, sendvičima

Pinđur je umak koji potječe iz Makedonije, zemlje koja je u našoj regiji najpoznatija po kvalitetnoj zimnici

Zimnicu ne možete zamisliti bez ajvara i svage godine ga pripremate!? Ove godine mogli biste napraviti promjenu i umjesto ajvara, pripremiti – pinđur.

Pinđur je umak koji potječe iz Makedonije, zemlje koja je u našoj regiji najpoznatija po kvalitetnoj zimnici, a pogotovo ajvarima i pinđurima.

Pinđur se od ajvara razlikuje po tome što se, uz paprike, priprema i od paradajza, a možete ga upotrijebiti kao odličan umak jelima od mesa, za pripremu tjestenine, ali i kao namaz za sendviče.

Evo kako ćete ga pripremiti:

Potrebno je: 2 kg paradajza, 4 kg paprike (roga kao i za ajvar), 4 dcl sirćeta, 2 kašike soli, 1 kašika šećera, 2 feferone, 2,5 dcl ulja, glavica bijelog luka, 1 vezica nasjeckanog peršuna.

Postupak pripreme:

1. Papriku možete ispeći na roštilju ili u rerni, pa je narezati na sitnije komadiće. 
2. Potom oguljeni paradajz nasjeckati i staviti na ulje (lagano ugrijano) te dodati usitnjeni bijeli luk. 
3. Kad paradajz u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, peršun, so i šećer te feferone. 
4. Kuhajte oko sat kako bi smjesa postala gusta. 
5. Ova količina predviđena je za otprilike sedam većih staklenih tegli. 
6. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.

Comment here