Vijesti

VIDEO: Bakir i njegovi “pametni” savjetnici izigrali BiH i njene građane

Mnogi su od njega tada tražili i da podnese ostavku u Predsjedništvu BiH što on nije učinio. Iz današnje perspektive svjestan je svoje odgovornosti, prvenstveno jer je vjerovao u procjene izabranih savjetnika po pitanju revizije.

Bakir Izetbegović je davajući intervju na TV1 priznao krivicu tj. kako je obmanuo javnost i da je od početka znao da Sakib Softić nema aktivnu legitimaciju da zastupa BiH u pokušaju revizije presude protiv Srbije, što je na kraju dovelo do toga da Međunarodni sud pravde odbije uopće i razmatrati zahtjev BiH, iz Naroda i Pravde poručuju kako je ovim priznanjem Izetbegović još jednom potvrdio da ne zaslužuje povjerenje vlastitog naroda, objavila je stranka Narod i Pravda.

”Nikada nećemo zaboraviti kako su svojim nepromišljenim potezima Bakir Izetbegović i njegov uski krug savjetnika ponizili žrtve genocida. Nakon skoro dvije godine Izetbegović priznaje da je od samog početka znao da je pokušaj revizije na način na koji je vođen osuđen na propast, a dodatno Izetbegović otvoreno priznaje kako je na fingiranom savjetovanju u Vijećnici obmanuo najviše političke i vjerske autoritete BiH i Bošnjaka, od istaknutih intelektualaca do reisul-uleme Islamske zajednice u BiH. Nažalost, ovo nije bio ni prvi ni posljednji put da se Bakir Izetbegović lično i njegovi savjetnici brutalno poigravaju s najbolnijom ranom vlastitog naroda – s proživljenim iskustvom genocida”, navodi se u priopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju i na ”grube primjere” u kojima se Bakir Izetbegović i dio SDA ”na najprizemniji način poigravaju sa sjećanjem na genocid, povratnicima u RS ili pak žrtvama agresije na BiH”. ”Izetbegović je prije dvije godine pompezno najavio projekt i web stranicu Genocid.ba, rekavši kako je namjera da se sačuva sjećanje na genocid nad Bošnjacima. Za gala svečanost u Narodnom pozorištu Sarajevo utrošeno je tisuće maraka, a do danas se nije uradio ni pedalj na tom projektu, čak ni web stranica nije zaživjela. Prije punu godinu Izetbegović je osobno najavio, pa potom tiho odustao od zahtjeva da bošnjački predstavnici u RS-u zatraže preispitivanje ustavnosti naziva Republike Srpske, time ojačavši Dodika uz korištenje bošnjačkih povratnika kao pijuna u svojim unaprijed izgubljenim partijama”, stoji u priopćenju Naroda i Pravde. Izetbegovića iz Naroda i Pravde pozivaju da, ”nakon priznanja vlastitih grešaka i poigravanja s pitanjima od vitalnog interesa za Bošnjake, preuzme punu odgovornost za učinjeno”. ”Jasno je da je Izetbegović ovakvim neodgovornim ponašanjem izgubio povjerenje vlastitog naroda, kao i nemalog broja prijatelja naše domovine u inozemstvu. Umjesto da se nakon učinjenih grešaka povuče ili barem promijeni ljude koji ga savjetuju, Izetbegović se i dalje okružuje istim ljudima. Savjetnici koji su njega savjetovali oko revizije presude sada savjetuju njegovog nasljednika na poziciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a autistična politika možda se najbolje mogla vidjeti iz primjera da je potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda imenovao savjet u kojem od 44 člana samo njih 4 živi i radi u RS-u”, kaže se u priopćenju Naroda i Pravde. –

Comment here