Internet

WhatsApp testira opciju dijeljenja statusa na Facebook i druge aplikacije

Kompanija WhatsApp je za svoju popularnu aplikaciju počela testirati opciju dijeljenja statusa na druge aplikacije.

Korisnici u beta programu mogu vidjeti novu opciju za dijeljenje statusa koja se može koristiti za dijeljenje kao Facebook story ili ga poslati na aplikacije poput Instagrama, Gmaila te Google Photosa.

WhatsApp Status je opcija slična Instagram Storiesima koja omogućava objavljivanje fotografija, teksta i videa na profilu, a taj sadržaj nestaje nakon 24 sata.

Ipak, WhatsApp mora biti oprezan s dijeljenjem podataka s Facebookom. Kada ga je Facebook kupio 2014. godine, WhatsApp je obećao da neće dijeliti korisničke podatke te da će funkcionisati neovisno i autonomno.

To se promijenilo 2016. godine kada je saopćeno da će početi dijeliti te podatke s Facebookom. Od tada su Facebooku francuske i njemačke vlasti naredile da prekinu to, a 2017. godine je kompanija kažnjena sa 122 miliona dolara. Kaznu je odredila Evropska komisija zbog obmane regulatora o tome u kojoj mjeri se mogu povezivati profili prije kupovine.

WhatsAppovo dijeljenje statusa ne predstavlja dijeljenje nekih podataka zbog kojih se Facebook našao u nevolji. No, kako se Facebook približava omogućavanju korisnicima njegove tri najveće usluge da razmjenjuju poruke preko jedne tehničke pozadine, čak i naizgled bezazlene funkcije poput ove predstavljaju rizik od intenzivne kontrole.

WhatsApp Status od 2017. godine koristi 500 miliona korisnika svakodnevno, a od 2020. godine će postati prvo mjesto na kojem će WhatsApp prikazivati reklame.

Comment here