Svijet

Za pad austrijske Vlade “kriva” studentkinja poljoprivrede iz BiH

Misteriozna djevojka sa snimke sa Hajnc-Kristijanom Štraheom zbog koje je pala vlada u Austriji, koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i tvrdila da je zainteresovana za ulaganja u Austriju, studentkinja je poljoprivrede porijeklom iz Bosne i Hercegovine, piše austrijski Krone.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio Krone, djevojka je za svoju “ulogu” ruske bogatašice bila plaćena 7.000 eura po danu. A tu ulogu je, po svemu sudeći, odigrala i više nego dobro – Johan Gudenus iz Austrijske slobodarske stranke bio je navodno impresioniran njenim detaljnim znanjem o lovu i šumarstvu, nakon čega je i dogovoren susret na Ibici sa Šraheom.

Ovu video aferu dvojici FPO-vaca namjestili su advokat iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za sigurnost, a motisala ih je lična osveta jer nisu bili simpatizeri ove partije, piše Krone.at.

Navode koje je objavio Krone za sada niko nije želio zvanično komentarisati. Kancelarija bečkog tužioca otvorila je istragu, ali još nije objavljeno koga konkretno istražuju.

Vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurza pala je u ponedjeljak, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje. Ovo je epilog afere u čijem je centru objava tajnog videosnimka na kojem je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Šrahe nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Štrahe je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je prekinuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Štraheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zahtjev za glasanje o povjerenju vladi 32-godišnjeg kancelara Kurca podnijeli su socijaldemokrati, a podržao ih je donedavni Kurzov koalicijski partner Slobodarska stranka.

Comment here