BiHVijesti

Zabrinjavajuće više od 15 abortusa se obavi dnevno u BiH, zahvate traže i MALOLJETNICE

Svakodnevno u Bosni i Hercegovini bude urađeno više od petnaest abortusa ili prekida neželjene trudnoće. Šokantan podatak je da se za godinu u Federaciji BiH uradi oko 3.500 abortusa, dok se u Republici Srpskoj, prema potvrđenim podacima, godišnje uradi oko 2.000 prekida trudnoće.

Najviše se takvi zahvati rade u bolnicama u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru… S obzirom na to da i privatne ordinacije rade ove zahvate, broj žena koje ne žele roditi, nažalost, znatno je veći.

S Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdili su za Avaz da imaju veliki broj ovakvih zahvata.

– Prošle godine uradili smo 317 abortusa – potvrdila je prof. dr. med. sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u u Tuzli.

– Godine 2017. imali smo 1.846 zahteva žena za prekid trudnoće, što je i urađeno, a godinu ranije doktori su uradili 1.966 pobačaja. To je zaista veliki broj – navodi Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Da je u porastu broj abortusa poslednjih godina, kaže i dr. Hasan Karahasan, ginekolog iz Kantonalne bolnice u Zenici. Svake godine na porodiljskim stolovima završavaju sve mlađe devojke, čak i učenice osnovnih škola, prenosi Srpskainfo.

Karahasan pojašnjava da je abortus na zahtjev dopušten do 10. sedmice trudnoće, a između 10. i 20. sedmice u slučaju silovanja, o čemu odlučuje i komisija.

– Prekidi trudnoće svakodnevni su u našim bolnicama, njih po nekoliko čak bude na dan. Nije se ništa promenilo nabolje, štaviše, rapidno broj ide prema gore. Rasulo postoji, posebno je povećan broj trudnoća koje se i ne mogu prekidati. Imamo slučajeve da nam žene dolaze sa 27 sedmica da prekinu trudnoću. To je van pameti – kaže dr. Karahasan.

Priča da se susreće s raznim situacijama, od teških životnih problema, vanbračnih veza, sakrivanih trudnoća, čak i maloljetnica kojima roditelji nisu znali da su u drugom stanju.

– Najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih devojaka nespremnost za materinstvo – kaže dr. Karahasan.

Posebno upozorava i da pobačaji u BiH predstavljaju veliku sivu zonu. U jednoj privatnoj ordinaciji su kazali da je procedura takva da se na zahvat može naručiti za nekoliko dana, a da iz bolnice otpuštaju nakon nekoliko sati. O sedmici trudnoće nisu pitali, samo su rekli da je cena zahvata s anestezijom 500 KM.

Inače, cijena zakonitih pobačaja u javnim bolnicama bez opšte anestezije je 160 KM, a s anestezijom 260 KM.

Tokom 35-godišnjeg rada dr. Karahasan kaže da na prste jedne ruke može nabrojati osobe koje su došle po savjete prije stupanja u seksualne odnose, gde su tražili savjete o zaštiti od neželjene trudnoće.

Prema statistici, u zemljama okruženja zastupljeno je osam pobačaja na 100 porođaja, dok se u BiH taj broj kreće od 12 do 13 pobačaja na 100 porođaja.

Comment here