Savjeti

Zašto se na fotografiji za pasoš ne smijete smijati?

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za pasoš uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmijeh od uva do uva? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica “Mi smo Francuzi, ne smijemo se”. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudija, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične karte i pasoš ne smijete smijati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina, prenosi “Dnevnik“.

Ali čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmjehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog bezbjednosnih razloga.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Tako naprimjer nošenje sunčanih naočara ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice.

Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašem pasošu.

Comment here