LifestyleSavjeti

Zašto smo neraspoloženi kad pada kiša?

Zašto smo neraspoloženi kad kiša pada

Ovih dana se sigurno osjećate umorno, turobno, pospano, depresivno i melanholično. Razlog takvom raspoloženju je kiša i tmurno vrijeme. Čak i ako nemate navedene simptome, poželite malo ljenčariti, zavući se pod deku i uživati u dobroj knjizi.

Loše raspoloženje izazvano kišom i lošim vremenom toliko je učestalo da postoji medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija!

Prema provedenim istraživanjima, za loše raspoloženje odgovorna su dva hormona: serotonin i melatonin.

Serotonin  je hormon koji nam pruža osjećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je razina serotonina niska, veće su šanse da ćemo se osjećati pospanim, umornim i loše raspoloženim.

Melatonin je hormon koji nam pruža osjećaj pospanosti. Kada naše oči detektiraju tamu, šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u tijelu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

 Treba napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tijekom sivih i tmurnih dana nije 100% potvrđena, iako se vjeruje kako su dokazi prilično očiti.

Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže razinu raspoloženja kada oči detektiraju svjetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada oči detektiraju tamu. 

Istraživači sa Sveučilišta u Rochesteru u New Yorku proveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je vani bilo vedro nebo.

Comment here