BiznisMagazin

Znate li šta možete kupiti za milion dolara u Monaku

Monako je jedna od manjih zemalja na svijetu, a trenutno ima samo 202 hektara stambene površine. Zbog ogromne potražnje cijena kvadrata u Monaku postala je, najblaže rečeno, suluda, međutim, oni koji bi htjeli nekretninu u ovoj kneževini, osim novca, susreću se već neko vrijeme s drugim problemom.

Naime, Monako je skoro u potpunosti ostao bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogao prodati, a zainteresiranih bogataša je sve više.

Prema trenutnim podacima, 35 posto stanovnika ove kneževine su milioneri, a u narednim godinama, prema nekim istraživanjima, hiljade novih bogataša poželjet će da kupi nekretninu u Monaku, gdje nema poreza na lične prihode.

Zanimljiv je podatak i da se u Monaku trenutno za milion dolara može kupiti stan od 17 kvadratnih metara.

Inače, u Monaku je u toku tzv. urbano proširivanje, riječ je o projektu vrijednom 1,7 milijardi eura.U sklopu tog projekta do 2025. godine iz Sredozemnog mora izronit će pet zgrada i 14 vila.

Naime, nasipanjem materijala more bi se trebalo pomjeriti, te tako stvoriti dodatnih šest hektara građevinske zone. Tu bi se trebalo izgraditi 120 stambenih jedinica – stanova i vila, a cijena bi mogla iznositi i do 100.000 dolara po metru kvadratnom.

Podsjetimo, nova stambena površina bit će smještena uz “Kazino de Monte Karlo”.

Novi kvart bit će ekološki s obzirom na to da će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim dijelom obnovljivim izvorima energije.

Comment here