Savjeti

Znate li trikove kako da brzo očistite peglu?

Kada često koristite peglu događa se da se na površini za peglanje zalijepe ostaci odjeće, kamenac i prašina. To otežava peglanje, a i na odjeći može ostaviti mrlje. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta kako da peglu na brz i efikasan način očistite.

Sirće i so
U manju šerpu stavite jednake količine alkoholnog sirćeta i soli te zagrijte tek toliko da se so istopi. Skinite tekućinu sa šporeta i pričekajte da se malo ohladi. Pamučnu krpu umočite u dobijenu tekućinu i pomoću nje lagano prelazite preko površine za peglanje. Kada nestane sva prljavština, možete peglati bez brige. Nikada nemojte koristiti čeličnu ili plastičnu žicu za suđe, koliko god da vam se pegla činila prljavom, jer na taj način ćete samo umanjiti njenu efikasnost.

Morska so
Na dasku za peglanje stavite stari pamučni peškir ili papirni ubrus. Jednu kašiku morske soli, što krupnije to bolje, pospite preko peškira ili ubrusa. Peglu uključite i pojačajte na maksimalnu temperaturu. Ako je pegla na paru, vodite računa da je isključite. Kada se zagrije, peglom par puta pređite preko soli. Bit ćete oduševljeni rezultatom.

Soda bikarbona
Od sode bikarbone i vode napravite gustu pastu. Pamučnom krpom nanesite mješavinu na površinu za peglanje i lagano trljajte dok ne uklonite svu nečistoću. Čistom krpom očistite ostatke paste. Uključite peglu i pritisnite dugme za izbacivanje pare kako bi se očistili eventualni ostaci paste u otvorima kroz koje para izlazi.

Comment here